Sprzęt do terapii dźwiękiem

Muzyka porusza człowieka

Muzyka jako terapia

Muzyka może zmieniać nastroje i uczucia - zarówno przy jej słuchaniu, jak i w czasie aktywnego muzykowania. Według naukowca zajmującego się dziedziną neurologii, doktora Manfreda Spitzera, muzyka wywołuje w mózgu zmiany, a mianowicie: aktywność w obszarze mózgu odpowiedzialnym za odczuwanie strachu zmniejsza się, natomiast obszar odpowiedzialny za odczuwanie radości jest aktywniejszy. Muzyka ma więc pozytywne skutki uboczne - a mianowicie wywołuje radość, zapał i entuzjazm! O których chemicznych środkach antydepresyjnych można coś takiego powiedzieć?! Muzyka może dotrzeć do wszystkich regionów mózgu i dotknąć nas w wymiarze emocjonalnym. A jaka muzyka porusza w taki sposób? To zależy od jej rodzaju, tempa, a także od osobistych upodobań i stanów emocjonalnych człowieka. Dlatego coraz częściej instrumenty muzyczne znajdują zastosowanie nie tylko w muzykoterapii, lecz także w innych (psycho)terapeutycznych praktykach.

Muzyka pomaga w odprężeniu

Muzyka może przyspieszyć zanurzanie się w stanie odprężenia. Zwykłe codzienne myśli stają się nieważne. Muzyka przemawia do innych i głębszych wymiarów postrzegania. Odprężający efekt muzyki jest również wykorzystywany jako wstęp do właściwej terapii. Dzięki temu terapia przynosi często lepsze i szybsze efekty. Także w innych obszarach muzyka odgrywa ważną rolę dla osiągnięcia odprężenie mentalnego: np. sportowcy wyczynowi wykorzystują muzykę do redukowania i likwidowania stresu przed zawodami. Firma ALLTON stworzyła rozmaite instrumenty terapeutyczne oferujące szczególnie efektywne możliwości odprężające.

Znajomość nut nie jest potrzebna

Melodie powstają z ruchomych kombinacji dźwięków o zróżnicowanej wysokości. Właściwie nie da się tu niczego zrobić źle - nie ma fałszywych brzmień i dźwięków, są tylko różnorodne! W naszym programie posiadamy wiele instrumentów melodycznych, które także muzycznego laika zachęcą i pobudzą do tego, aby po prostu coś na nich zagrać. Granie harmonicznie brzmiących melodii jest ułatwione dzięki instrumentom z gamą pentatoniczną, która nie posiada półtonów (przejść półtonowych).

Przeżycia socjalne

Tworzyć muzykę można również wspólnie. W przeciwieństwie do sportu nie potrzeba tu przeciwników, lecz partnerów. Aktywne włączenie się do współdziałania z innymi, a przy tym przeżywanie i słuchanie całego utworu – to już dla niejednej osoby było wielką radością! Instrumenty rytmiczne ułatwiają wspólne granie, ponieważ to nie następstwa dźwięków zgodne z kanonami melodyki nie mają tu pierwszorzędne znaczenie, lecz rytm (groove). Ćwiczenie czyni mistrza, a próbowanie dostarcza mądrości, niezależnie czy próby wykonywane w pojedynkę, czy też wspólnie.

Kołyski dźwiękowe
Fotele dźwiękowe