Snoezelen – szkolenie podstawowe

Polecenie produktu: Snoezelen – szkolenie podstawowe
  • Wyślij kopię wiadomości do mnie

Stawiasz pierwsze kroki w pracy metodą Snoezelen? A może chcesz pogłębić dotychczasową wiedzę? To szkolenie w sam raz dla Ciebie!

Proponujemy Ci 8-godzinny kurs, podczas którego zyskasz orientację w podstawowych aspektach metody Snoezelen, nauczysz się prawidłowego rozumienia i kształtowania procesu, zachodzącego w Sali Doświadczania Świata, a także dowiesz się, jak poprawnie urządzać i wykorzystywać to niezwykłe pomieszczenie. Dzięki szkoleniu zrozumiesz, dlaczego warto nieustannie poszerzać swoją wiedzę w zakresie Snoezelen oraz zdobywać i wymieniać nowe doświadczenia.

Kurs ma charakter ogólny, jednak może zostać sprofilowany i dostosowany do indywidualnych potrzeb uczestników. Oprócz treści teoretycznych zawiera również część warsztatową, sprawdzającą nowo zdobytą wiedzę w praktyce.

Szkolenie składa się z czterech segmentów (każdy z nich trwa około 2 godziny):

1. Snoezelen (Sala Doświadczania Świata) – geneza i istota
    Powstanie i rozwój metody Snoezelen odzwierciedlają jej istotę, udowadniając, że zdecydowanie różni się ona od większości działań pedagogicznych i terapeutycznych.
  2. Snoezelen (Sala Doświadczania Świata) – osiem zasad metodycznych
    Zasady metodyczne Snoezelen zazębiają się i wzajemnie się uzupełniają, tworząc tzw. „filozofię Snoezelen" i sprawiając, że metoda jest całościowym systemem. Reguły mają charakter uniwersalny – przy ich odpowiednim zrozumieniu i dopasowaniu działają w przypadku każdej grupy podopiecznych.
  3. Stymulacja polisensoryczna i elementy integracji sensorycznej w Sali Doświadczania Świata
    Podstawę Snoezelen stanowi odpowiedni dobór bodźców. Wprawdzie metoda ta nie jest terapią integracji sensorycznej w ścisłym tego słowa znaczeniu, jednak przyczynia się do normalizacji procesów integracji sensorycznej. W Sali Doświadczania Świata należy unikać dwóch skrajności: niedostymulowania i przestymulowania.
  4. Sala Doświadczania Świata – aranżacja, sprzęt, wyposażenie
    Powodzenie zajęć w Sali Doświadczania Świata w ogromnej mierze zależy od prawidłowego doboru sprzętów i wyposażenia oraz ich aranżacji w pomieszczeniu. Należy wystrzegać się pewnych błędów, których skutki mogą okazać się bardzo szkodliwe, a nawet niebezpieczne dla użytkownika.

Szkolenie prowadzą teoretycy i praktycy Snoezelen, m.in. dr Agnieszka Smrokowska-Reichmann, autorka pojęcia „Sala Doświadczania Świata" oraz jedna z prekursorek tej metody w Polsce.

Skontaktuj się z nami w celu omówienia szczegółów szkolenia