Shruti box i chime

Polecenie produktu: Shruti box i chime

Shruti box (znany również pod nazwą surpeti albo swar-peti) to indyjski instrument muzyczny. Poprzez użycie miecha oraz nastawienie dźwięków / akordu powstaje jednolite i ciągłe tło dźwiękowe. Jest ono chętnie używane jako podstawa improwizacji (ton ciągły), albo jako akompaniament śpiewu. Shruti box posiada blokowane szczeliny, przez które po ich otwarciu uchodzi powietrze pompowane miechem. Miech obsługuje się jedną ręką. Otwarcie wybranych blokad sprawia, że ten dźwięk lub te dźwięki rozbrzmiewają bez przerwy.

Trzyoktawowy shruti box BS1343 jest pomyślany dla profesjonalistów ze szczególnie wysokimi wymaganiami. Posiada wyraźnie poszerzony zakres tonacji. To umożliwia wytwarzanie jedynego w swoim rodzaju, pełnego, niezwykle żywo brzmiącego tonu ciągłego. Te właściwości instrumentu są szczególnie cenione przez muzykoterapeutów i terapeutów dźwiękowych. Jak wszystkie shurti boxy, jest niezawodny i niezwykle łatwy w obsłudze.

Zakres dźwięku obejmuje trzy oktawy od C3 do H5. Dzięki temu możliwe staje się na przykład uzyskanie – w odniesieniu do poszczególnych dźwięków, ale też do całych akordów z oktawy podstawowej C3 – dodatkowych kwint i kwart z obydwu leżących nad nią wyżej oktaw. W ten sposób można realizować podstawowe zasady tonów harmonicznych.  Na podobnej zasadzie w dowolny sposób dają się komponować wszystkie inne możliwe współbrzmienia (akordy) spośród 36 dźwięków.

Shruti box teak

Ramy wykonane z litego drewna tekowego z jedwabno-matową powierzchnią z naturalnego szelaku. Części boczne wykonane z drewna warstwowego z laminowaną powierzchnią. Nogi, uchwyt i rygiel transportowy wykonane z metalu. Blokady dźwięków drewniane ze skórzanymi uszczelkami i ochronną okładziną z tworzywa sztucznego. Miechy z tektury ze skórzanymi uszczelkami.

Korpus z drewna tekowego, w zestawie torba

chromatyczne, 13 dźwięków, c-c1

chromatyczne, 13 dźwięków, f-f1

Producent: Indie

Shruti box moku

Ramy wykonane z litego drewna z powierzchnią na wysoki połysk z naturalnego szelaku. Części boczne z drewna warstwowego z laminowaną powierzchnią. Nogi, uchwyt i rygiel transportowy wykonane z metalu. Blokady dźwięków z okładziną z tworzywa sztucznego. Miechy z tektury ze skórzanymi uszczelkami.

Korpus z drewna tekowego, w zestawie torba

PLN

małe, chromatyczne, 13 dźwięków, c-c1, 2,2 kg

duże, chromatyczne, 13 dźwięków, c-c1, 3,7 kg

Chromatyczne, C przez 3 oktawy

Producent: Indie

Chime „tubularfon”

Wyróżnikiem tego instrumentu jest, że można na nim grać kładąc na stole, ale też trzymając swobodnie – grając tylko jedną ręką. A dodatkowo chime może być poruszany albo kołysany w powietrzu. Wtedy wytwarzane jest niezwykłe brzmienie przykuwające uwagę i wytwarzające niepowtarzalną atmosferę. Wysokiej jakości rurki dźwiękowe są tak osadzone w otworach ramy, że bardzo dobrze rezonują dźwięki. 8 dźwięków. 1,2 kg.

w zestawie torba i pałeczka

PLN

chime „tubularfon”

Chime kołysany

Ten przełomowy instrument muzyczny jest nastrojony na ton podstawowy C 256 Hz, bazujący na szeregu harmonicznym (zgodnie z 22 śruti klasycznego systemu muzyki indyjskiej). Rurki dzwonowe mogą być łagodnie wprawiane w ruch falowania, obracane. Można również nimi machać. Wytwarzają niezwykłe brzmienie wypełniające całe pomieszczenie. 9 tonów, 36 x 50,3 cm, 1,2 kg.

Zestaw zawiera torbę i pałkę.

artykuł nr

Nastrój: Poranek (Bhairagi - skupione wzywanie poranka)

Nastrój: Południe (Hamsadhvani – wysoko latający biały ptak wolności duszy)

Nastrój: Wieczór (Gorak Kalyan – uroczyste zebranie się wspólnoty o wieczornej godzinie)

Nastrój: Noc (Malkaus - misterium najgłębszej godziny nocnej).

Producent: Svaram, Indie